Köszöntünk, Kedves Olvasó!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/417-6567

Emlékezés a Petőfi- brigádra
Emlékezés a Petőfi- brigádra
2 900 Ft 
1 450 Ft

Emlékezés a Petőfi- brigádra

A "Petőfi Sándor" 15. vajdasági rohambrigád megalakulásának 65. évfordulójának tiszteletére
Közreműködők: Dr. Godó Ágnes, Kovács Gábor Attila, Solymosy Zsuzsanna, Uri Ferenc

50
Megtakarítás 1 450 Ft
1 450 Ft
2 900 Ft 
Részletek

A második világháborúhoz kapcsolódó események, a fegyveres partizánharcok eredményei ma is élénken foglalkoztatják a közvéleményt, a történések résztvevőit és túlélőit, sőt újabban a fiatalabb korosztályt is. Európában a Hitler és szövetségesei által lerohant országokban mindenütt kibontakozott a nemzeti ellenállási mozgalom. A második világháborúban a királyi Jugoszlávia is a világuralomra törő hitleri agresszió áldozata lett. 1941. április 6.-án német és olasz csapatok megtámadták a fasiszta szövetséghez vonakodva csatlakozó országot. A Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és Partizánosztagok Josip Broz Tito vezetésével sikeres harcot folytatott a megszállók és a hazai kiszolgálóik ellen. A népfelszabadító küzdelem megmozgatta azokat a nemzetiségeket is, amelyeknek a királyi Jugoszláviában a másod, sőt a harmadrendű állampolgárok sorsa jutott. Számos alakulatban több nemzet fiai és lányai között ott voltak szép számban a magyarok is.
A Petőfi-brigád megalakulásának 65. évfordulója nagyon jó alkalmat kínál a magyarok részvételének árnyaltabb bemutatására. Kiadónk  a kisebbségi létben élők történelmének egy érdekes, sokat vitatott,  a résztvevők által különbözőképpen megélt és elmesélt kis szeletét kínálja az olvasóknak. Azon igyekeztünk, hogy a korábban erősen heroizált és mitizált partizánlét helyett egy sokkal összetettebb képet alkossunk, bemutatva érdemeiket, de nem eltagadva bizonyos események árnyoldalát sem. A háborút elszenvedő és a túlélésért küzdő emberi sorsok ragadtak meg bennük.
A múlt így vagy úgy, de mindig jelen van életünkben: ezért a fiatalabb, de az idősebb nemzedék tagjainak is tanulnia kell ezeknek az időknek a történéseiből, tapasztalataiból.

Adatok
ISBN:
9789639614697
Kiadás éve:
2010
ezt is ajánljuk
Vélemények